Quantcast
Channel: Cashew Stadstuinieren
Viewing all articles
Browse latest Browse all 133

Groenteportret: Snijbiet

$
0
0

Als er één groente is die voor een snelle en kleurrijke oogst zorgt in de tuin, dan is het snijbiet (Beta vulgaris). Deze bladgroente is heel makkelijk te kweken en een absolute aanrader voor iedereen die een moestuin wil beginnen. Ik vind het nog steeds verbazingwekkend dat je in de beste Nederlandse supermarkten de meest exotische en van ver ingevlogen groenten en fruit kunt kopen, maar geen snijbiet. Terwijl het een groente is die het geweldig goed doet in ons klimaat en die bijna het hele jaar door voor vitaminen en mineralen zorgt. Ik vond het in ieder geval een eyeopener toen ik begon met tuinieren.

Groenteportret: SnijbietAl in de 4e eeuw voor Christus werd er door de Griekse filosoof Aristoteles over snijbiet geschreven. De oude Grieken en later ook de Romeinen, geloofden dat de groente geneeskrachtige eigenschappen bezat en kweekten haar voor de grote, gezonde bladeren. De afstammelingen van deze eerste snijbietplanten zijn inmiddels in verschillende kleuren te krijgen en hebben rode, roze, paarse, oranje, gele of witte stelen en nerven. De voorouder van alle snijbietsoorten was echter de “zeebiet”, waar bijvoorbeeld ook de rode biet van afstamt. Deze zeebiet groeide in het wild op meerdere plekken op de wereld, zeker niet alleen daar waar de Grieken en de Romeinen leefden.

Je kunt snijbiet eind februari binnen voorzaaien of vanaf half maart tot en met augustus buiten in de volle grond. De plantjes die je tijdens de zomermaanden zaait zijn voor een winter- en vroege voorjaarsoogst. Snijbietplanten kunnen behoorlijk groot worden, zet ze daarom ongeveer 30 centimeter van elkaar vandaan. Zorg er bovendien voor dat de grond van tevoren goed bemest is en geef tijdens de groeiperiode regelmatig wat wormenthee of verteerde compost. Snijbiet doet het overigens ook prima in bakken en potten op balkon of terras, zolang je er maar voor zorgt dat deze snelle groeiers altijd voldoende water krijgen. Verder is het een hele makkelijke plant en kun je al snel beginnen met oogsten. Zolang je steeds de buitenste bladeren afknipt en het hart van de plant niet beschadigt, kun je van de late lente tot ver in de herfst van deze groente genieten. Soms zelfs nog langer, als je de planten tijdens de wintermaanden met stolpen of vliesdoek beschermt tegen eventuele vorst.

Groenteportret: Snijbiet2Vers geplukt is snijbiet het lekkerst, dan zijn de stelen en de bladeren nog knapperig en fris. De jonge kleine blaadjes zijn heerlijk in salades, de grotere bladeren en stelen kun je stomen, smoren, koken of roerbakken. Je kunt het ook als vervangende groente gebruiken in recepten met spinazie. Ik heb snijbiet deze keer verwerkt in een soep, een makkelijk recept waar je eindeloos mee kunt variëren, maar waar ik voor dit artikel linzen, uien, wortels, tomaten, oregano, tijm, laurierblaadjes, twee bouillonblokjes en een beetje peper aan heb toegevoegd. De in reepjes en blokjes gesneden snijbiet roer je er pas halverwege door, omdat die sneller gaar zijn dan de linzen. Het is een vullende soep, dus met een goed stuk brood erbij is het een prima maaltijd voor een doordeweekse dag!

The post Groenteportret: Snijbiet appeared first on Cashew Stadstuinieren.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 133