De dagen zijn kort, de avonden des te langer. Het werk in de tuin draait op een laag pitje en er is tijd om even rustig te genieten van binnen zitten en van iets lekker warm om te drinken. Uit eigen tuin natuurlijk. Lekker nagenieten van een mooie nazomeroogst.
Verveine
Je kunt eindeloos veel oogsten uit de tuin voor een heerlijk kopje thee, maar voor mij zijn er drie absolute toppers die meteen goed zijn voor 95 % van de winterse thee die ik drink.
De eerste plant is Verveine (Lippia citriodora / Lippia triphylla). Ik heb een plant in de tuin die al zo’n jaar of tien elk seizoen uitgroeit tot ruim één meter vijftig hoog en bijna even breed. Het komt voor veel mensen een beetje vreemd over om zo’n mediterrane plant hier bij ons zo uitbundig te zien groeien. De truc zit hem bij zulke planten in het overwinteren. Je hebt lichte, zanderige en een beetje kalkrijke grond nodig en je moet de planten vrijwel elk jaar van een winterbescherming voorzien. Concreet worden de planten na de eerste lichte nachtvorst tot tegen de grond ingesnoeid en we plaatsen bij vorst een kartonnen doos over de plant. Enkele stenen op de kartonnen flappen houden alles op zijn plaats. Bij extra vorst gaat er een tweede, nét iets grotere doos overheen, bij warme periodes halen we de doos of dozen weg. Dit geeft genoeg wind- en vorstbescherming om de planten door de meeste winters heen te helpen. Verveine is een van de weinige bladplanten die ook gedroogd, perfect zijn smaak en aroma behoudt. In oktober ritsen we de bladeren van de stengels en stoppen die 30 minuten op 45°C in de voedseldroger. Het huis geurt dan enkele uren overheerlijk naar citrus. De gedroogde ‘oogst’ bewaren we in afgesloten zakken met zipsluiting. Vijf blaadjes 10 minuten trekken in heet water geeft een heerlijk rustgevende thee. Ook goed voor de spijsvertering.
Kweepeer
Een helemaal fruitig resultaat behaal je met kweepeer, mijn derde absolute smaak-topper. Kweepeer is natuurlijk ook vers in dunne schijfjes gesneden te gebruiken in thee. Maar voor de wintermaanden zorgen we voor een voorraad aan gedroogde schijfjes. Snij de mooie rijpe en geurige kweeperen in dunne 2 tot 3 mm dikke schijfjes en laat ze 2 tot 3 uur op 70°C graden drogen. Voor gebruik als thee 15 tot 20 minuten laten trekken. Met een theelichtje lukt dat prima.
Gebruik dit drietal elk apart of mooi gemengd met elkaar. Zoek een beetje naar de juiste verhouding tussen zoet (vijg), citrus (verveine) en fruitig (kwee) en experimenteer wat met laten weken en trekken. Het vraagt een beetje geduld, maar daarvoor heb je precies die lange winteravonden…
The post Midwinterdrank uit de tuin appeared first on Cashew Stadstuinieren.