Quantcast
Channel: Cashew Stadstuinieren
Viewing all articles
Browse latest Browse all 133

Cashew way of life: Experimenteren met gewassen

$
0
0

Experimenteren met gewassen in de moestuin van Linda Verheyen

De tuin van: Linda Verheyen (38 jaar)
Functie: tuinvrouw (hoofdinkomsten) en een bijbaan
Woont hier samen met: Mark (34 jaar)
Woont in: Arnhem
Sinds: 1994
Oppervlakte tuin: 150 m2 moestuin en 6 m2 balkon

 

CWOL Linda Verheyen 11Het is nawinters weer als Linda Verheyen door haar besneeuwde moestuin loopt. Toch weet ze feilloos te vinden welke plant waar staat, of deze nu nog boven de grond uitsteekt of niet. Voor Linda is tuinieren een passie en een vorm van rust. Dat ze uit haar tuin kan eten, is een bijkomstigheid.

CWOL Linda VerheyenSinds acht jaar heeft Linda 150 vierkante meter moestuin aan de rand van Arnhem, die ze sinds vier jaar deelt met een vriendin. Na een jeugd op het boerenland van Brabant, een opleiding voor bos- en natuurbeheer in Velp en diverse stages in de tuinbouwsector was het eigenlijk niet meer dan logisch dat het hebben van een eigen tuin zou gaan lonken. “Ik vind het heerlijk om hier in mijn vrije dagen urenlang te ‘pielen’”, vertelt ze. “Want dat is wat ik doe. Ik probeer telkens nieuwe dingen uit, zoals nieuwe zaden van bijzondere groentesoorten, en dan test ik hoe die het doen in combinatie met de andere gewassen in de tuin. Dat leidt keer op keer weer tot verrassingen.” De moestuin ligt op de zuidkant van een heuvel, enigszins verscholen tussen de bomen. “Het is hier altijd kouder dan op mijn balkon in de stad, maar het waait hier veel minder hard. Met die omstandigheden houd ik dus altijd rekening als ik iets nieuws probeer. Warmteminnende planten, zoals pepers, staan op mijn balkon dat op het zuiden ligt. Groenten die veel ruimte innemen, staan in de moestuin. Afgelopen jaar heb ik diverse soorten bonen in de tuin gehad, van tuinbonen tot linzen en stokbonen. De oogst was fantastisch, maar helaas was ik net op dat moment op vakantie. De afgerijpte schillen met daarin de bonen heb ik wel allemaal bewaard en gedroogd, zodat ik de zaden ervan kan verkopen of ruilen met anderen.”CWOL Linda Verheyen 6

Volledig bedekt
Waar we in de moestuin van de beheerder van het moestuincomplex strakke lijnen, rijen planten en kale grond zien, is de volledige moestuin van Linda bedekt met groen. “Ik houd er niet van om de grond om te spitten. Ik vind dat iets tegennatuurlijks hebben. Liever laat ik het bodemleven zo veel mogelijk met rust. Dat is misschien ook wel een beetje uit luiheid hoor”, lacht ze. “Maar ook omdat het functioneel kan zijn. De beplantingen zorgen ervoor dat de grond niet uitdroogt en veel bloeiende plantensoorten trekken insecten aan. Voor mij draait een moestuin niet om de oogst, maar om het ontdekken, het rustgevende effect van tuinieren en leven creëren en aantrekken. Dat er eetbare producten uit de tuin komen, is natuurlijk heel mooi meegenomen en daar eten we ook altijd graag van, vooral mijn vriend, want die is gek op peultjes!”

CWOL Linda Verheyen 4Versterken of verzwakken?
Dan komt Wendy, een vriendin van Linda, met haar twee honden aanlopen. “Ik kom even wat boerenkool oogsten”, vertelt ze. Sinds afgelopen zomer heeft ze een stukje van Linda’s tuindeel in bruikleen. “Ik vind het ontzettend leuk om hier bezig te zijn”, vertelt Wendy. “En ook om uit eigen tuin te kunnen eten. Omdat ik er nog niet veel verstand van heb, is het wel heel handig dat ik dit samen met Linda doe. Zij geeft me advies over wat ik wanneer moet doen en wanneer en hoe ik het beste kan oogsten.” Ze bukt bij een van haar boerenkolen. “Ik weet bijvoorbeeld niet of ik nu de hele boerenkool moet oogsten of alleen een deel ervan.” “Je kunt het beste het bovenste topje laten zitten”, legt Linda uit. “Dan groeit hij van daaruit nog verder door.” Ze wijst naar het kale stukje grond naast de boerenkool. “Hier hebben we het afgelopen jaar CWOL Linda Verheyen 5aardperen geteeld. Dat was voor het eerst, en de oogst was enorm! We hebben er een week lang van kunnen eten.” Ook staan er twee boompjes op de tuin; een kers en een perzik. “Die mogen hier niet hoger dan drie meter worden”, vertelt Linda een tikje teleurgesteld. “Dat zijn de regels van het tuincomplex. En dat betekent voor de kers dat hij het nooit echt goed doet, want hij moet telkens te ver teruggesnoeid worden. Naast de tuin van Linda ligt de moestuin van medetuinierster Marije. “Slechts een paar meter bij mijn plantjes vandaan en toch zie je al heel veel verschil in hoe sommige gewassen het doen. Dat vind ik interessant. Zij tuiniert heel anders dan ik; ze maakt keurige rijtjes, bemest haar grond en haalt alle onkruid en andere planten weg. Dat zou de oorzaak kunnen zijn van die verschillen in hoe de gewassen het doen. Maar het kan ook liggen aan de naastliggende gewassen. Dat die elkaar in de weg zitten of elkaar juist versterken. Daar ben ik ook een beetje mee aan het experimenteren. Niet alleen voor de groei zelf, maar ook voor de bestrijding van insecten en slakken die je niet op je planten wilt hebben, kan het zin hebben er bepaalde gewassen naast te zetten. Door bijvoorbeeld bonenkruid tussen de tuinbonen te plaatsen, verdrijft je zwarte bonenluis. En ik heb gemerkt dat wortelen het slecht doen naast bieten. Verder heb ik ondervonden dat spinazie het bij mij helemaal niet doet, maar de snijbiet groeit hier fantastisch!”

CWOL Linda Verheyen 9Gekleurde maïs en paarse boerenkool
“Ik maak ieder jaar een plan voor de moestuin, waarin ik zet welke groenten ik waar ga verbouwen. Daardoor kan ik heel goed inplannen wat er wanneer moet gebeuren en weet ik ook nu nog precies wat waar staat. Ik ben nu bezig met het schema voor komend jaar. Onlangs heb ik wat bijzondere zaden gekregen en die wil ik gaan uitproberen. Gekleurde maïs bijvoorbeeld, en paarse boerenkool. Op mijn balkon heb ik geëxperimenteerd met veertig verschillende soorten pepers, van jalapeno tot de Black pearl. Gelukkig vinden mijn buren het balkontuinieren erg leuk, en mag ik hun galerijdeel ook gebruiken voor het plaatsen van plantenbakken. Dat geeft me daar net iets meer ruimte! In de moestuin ga ik dit jaar veel bonen kweken; zoals doperwten, linzen en stokbonen en groenten als andijvie, quinoa, raapstelen, schorseneren en snijbiet. Maar ik wil ook veel bloemen in de tuin, voor het aantrekken van insecten en omdat ik van de goudsbloem – met toevoeging van aloë vera en honing – zelf een goudsbloemencrème of lippenbalsem maak.”

Tuinieren a la Linda?

  • Maak een tuinplan voor je begint
  • Probeer elk jaar iets nieuws, blijf experimenteren met bijzondere soorten
  • Voeg bloemen aan je moestuin toe voor een grotere diversiteit en om insecten aan te trekken

CWOL Linda Verheyen 2

 

 

 

 

 

The post Cashew way of life: Experimenteren met gewassen appeared first on Cashew Stadstuinieren.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 133