Cliënten van voedselbanken krijgen in de toekomst elke week een liter biologische maaltijdsoep. Voorlopig op basis van groente die retour komt. Later kunnen de ingrediënten ook in de soep-zaak zelf worden verbouwd.
Soep tegen voedselverspilling, dat klinkt als de droom van Jetta Klijnsma in het kwadraat. Deed de Nederlandse staatssecretaris van Sociale Zaken afgelopen zomer nog het hilarische voorstel dat bejaarden een moestuin moesten nemen, als aanvulling op hun gekorte AOW, nu komen de groentes gratis naar de minderbedeelden toe. Als soep. Klijnsma toonde zich tijdens de lancering van het initiatief zichtbaar verguld.
De gedachte achter Souprise: ‘Niet alleen in de supermarkten blijft veel groenten liggen, die over de datum is, maar nog goed tot soep valt te verwerken, ook op het land blijven duizenden kilo’s verse groenten staan, omdat ze niet aan de kieskeurige eisen van groentehandelaars voldoen.’
Voedselbank
“Iedere voedselbankklant zal binnen drie jaar maaltijdsoep als vast onderdeel van het wekelijkse voedselpakket krijgen,” zegt Milco Aarts (54), bedenker van Souprise. Naast de pilot, die in januari in Amsterdam werd gestart, verwacht Aarts nog in 2015 vestigingen in Rotterdam en Eindhoven te openen.
Behalve dat Souprise maaltijdsoepen voor de voedselbank maakt, is het project ook een opleidingscentrum voor vluchtelingen, en mensen ‘met afstand tot de arbeidsmarkt’. Zij worden opgeleid om verder te kunnen in de horeca. Past dus perfect in de door het kabinet gewenste participatiesamenleving.
De Amsterdamse vestiging (naast station Sloterdijk), bestaat niet alleen uit Souprise, maar ook uit Soupalicious, waar verscheidene soepen, bereid onder supervisie van chef-kok Peter van Velthuizen, kunnen worden genuttigd of meegenomen. Een maagvullend en tongstrelend portie kost
€ 4,25 waarvan een euro naar zusje Souprise gaat.
Alsof dit allemaal nog niet mooi genoeg is, zetten de ontwikkelaars van dit uitermate sociale project ook nog in op indoor urban-farming. Ze vestigen zich immers in leegstaande kantoorpanden, waar veel ruimte over is om te boeren. Aarts: “Die bedrijfstak is nog in ontwikkeling, maar zeer gewenst. Wie hier zijn nek voor wil uitsteken is welkom.” Een uitgelezen kans voor een enthousiaste Cashew Stadstuinierder, zou je zeggen.
The post Souprise: Verrassingssoep tegen verspilling appeared first on Cashew Stadstuinieren.